Flitslening

Een flitslening is hetzelfde als een minilening of een minikrediet. Het kenmerk van een flitslening is dat het gaat om een lening van een relatief laag bedrag, tot ongeveer 500 euro. Snelheid is een ander kenmerk van een flitslening. Het afsluiten van zo’n lening kan binnen 24 uur en de aflossingstermijn is heel kort, variërend van 15 dagen tot hooguit enkele maanden. Bij een flitslening werden vroeger hoge afsluitprovisies gehanteerd en ook de rente was erg hoog. Om dat tegen te gaan is de wet op het financieel toezicht enkele jaren geleden aangepast. Nu mag er tot maximaal 14% rente worden gerekend.

Bescherming van de consument bij een flitslening

afm logo

Een flitslening wordt vaak gebruikt om liquiditeitstekorten tussen twee salarisbetalingen te overbruggen. Zo’n tekort kan ontstaan door een onverwachte uitgave, zoals een dure reparatie, een onverwachte aanschaf of niet geplande reiskosten. Sommige mensen zijn bereid om hoge rentes met hoge afsluitprovisies te betalen om deze tekorten aan te vullen. In de praktijk betaalden consumenten soms 500% aan kosten. Dat was mogelijk doordat de kredietverstrekkers niet onder het toezicht stonden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Nu zijn die provisies en rentepercentages aan bonden gelegd. Een kredietverstrekker in Nederland mag tegenwoordig alleen leningen verstrekken als hij daarvoor een vergunning heeft. Daardoor behoren wantoestanden nu tot het verleden.

Flitslening: snel geld zonder BKR-toetsing

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt in Nederland bij of jij je schulden aflossing netjes op tijd aflost. Zo niet, dan krijg je een negatieve beoordeling. Het gevolg is dat geen enkele reguliere geldverstrekker in Nederland jou een nieuwe lening wil verstrekken. Voor een flitslening is geen BKR-toetsing vereist. Je kunt dus bijna altijd een klein bedrag lenen. Om er achter te komen of dat ook voor jou geldt kun je online een offerte aanvragen. Binnen 24 uur weet je bericht of je geld kunt lenen. Heb je al eerder geld bij dezelfde kredietverstrekker geleend? Dan wordt een beslissing binnen enkele uren genomen.

Voorwaarden voor een flitslening

Ondanks dat er geen toetsing bij het Bureau Krediet Registratie nodig is om een flitslening aan te vragen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Ten eerste moet je kunnen aantonen dat je regelmatig inkomsten hebt. Dat kan met een bankafschrift of een salarisstrook. Een andere voorwaarde is dat er iemand garant moet staan, een garantsteller. Dat is iemand die bereid is om de aflossing voor jou te betalen als je daar zelf niet toe in staat bent. Het verdient de voorkeur om voor een persoonlijke garantsteller (vriend, familielid) te zorgen. Een externe garantsteller is wel mogelijk, maar is tamelijk kostbaar.

Voor- en nadelen

  • geen registratie bij Bureau Krediet Registratie
  • Binnen 24 uur kun je beschikken over het geld
  • Lenen zonder gedoe of bepaalde papieren
  • Hoge kosten voor een garantiesteller
  • Relatief hoge rentestanden
  • Lenen in eerste instantie tot maximaal 700 euro, bestaande klanten tot 1500 euro.

Kies de juiste flitslening

Zoals je ziet is het vrij eenvoudig om een flitslening af te sluiten. Wees echter niet onbezonnen en denk vooraf goed na of er geen andere manier is om aan geld te komen. Een flitslening is misschien niet heel duur, maar hij kost altijd geld en er moet heel snel worden afgelost. Voordat je een flitslening afsluit moet je dus wel heel zeker weten dat je hem kunt terugbetalen. Als dat niet lukt heb je een probleem, want dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Rentestand

BedragLooptijdJKP*KostenBetalen
€10015dgn13,99%€ 0,58€100,58
€10030dgn13,99%€ 1,15€101,15
€20015dgn13,99%€ 1,15€201,15
€20030dgn13,99%€ 2,30€202,30
€30030dgn13,99%€ 3,45€303,45
€40030dgn13,99%€ 4,60€404,60
€50030dgn13,99%€ 5,75€505,75